Tapahtumat

Tutustu
tapahtumiimme

Järjestämme yleisötapahtumia muutaman kerran vuodessa. Tupaswillan pihapiiri muuntuu monenlaiseen - meillä kuullaan konsertteja, nähdään teatteria, kokoonnutaan traktoriajoihin ja pidetään monipuoliset Perinnepäivät.

Naisten turvesaunaillat Mahtisavusaunassa kerran kuussa, lisätiedot alla. Ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä: myynti@tupaswilla.fi

MAHTISAVUSAUNA - yhteissaunavuoro uimapuvuin 17.7. klo 16.30-19, ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä: myynti@tupaswilla.fi. Porrastamme aloitusajat. Hinta 20e/ hlö. Hinta sisältää kahvia, teetä ja pientä iltapalaa nuotion äärellä.

MIESTEN TURVESAUNAILTA 25.7. klo 16.30-19, ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä: myynti@tupaswilla.fi. Porrastamme aloitusajat. Hinta 30e sisältää iltapalaa saunan jälkeen. Tärkeää muistaa: juo runsaasti vettä koko päivän ennen turvesaunaa. Vettä juodaan myös saunan lauteilla turpeet päällä istuessa. Oma pyyhe mukaan, uintimahdollisuus lammessa. Turve rentouttaa lihakset ja puhdistaa tehokkaasti kehon kuona-aineista - tervetuloa kokeilemaan! 

TRAKTORIMARSSI 10.8. 2024
Kokoontumisajot vanhalla ja uudemmalla kalustolla. Lähtö Tupaswillasta klo 11, (kokoonnutaan Tupaswillassa klo 10, ei pääsyä katsojille). Yleisö voi seurata ajelua reitin varrella Kuusa- Laukaan kirkonkylä. Traktorit ajetaan letkassa Laukaan LC-markkinoiden läpi Kalluntuvalle parkkiin n. klo 11.30-12. Kuskien ilmoittautuminen Juhani Kauppiselle: 040 5188461.

PERINNEPÄIVÄT 24.-25.8.2024 la-su klo 10-17. Pääsymaksu 10e. Opastus peltoparkkiin Äijäläntieltä. Tupaswillan pihaan autoilevat vain näytteilleasettajat. Perinnepäivien ohjelma julkaistaan täällä elokuun alussa.

VANHAN AJAN JOULUMARKKINAT & REKIAJELUA 8.12.2024

 

 

Naisten turvesaunaillat

Vuoden 2024 turvesaunaillat klo 16.30-19:  ma 12.8., ma 9.9., ma 14.10., ma 11.11., ma 9.12.

Saunotaan Suomen parhaaksi valitussa savusaunassa ja tehdään itselle luonnonmukainen turvehoito opastetusti. Turve hoitaa ihoa ja saa aineenvaihdunnan liikkeelle. Turvehoito koko vartalolle ei sovi, jos kärsit korkeasta verenpaineesta. Turvehoitoa ei suositella  tiettyjen pitkäaikaissairauksien, raskauden ja imetyksen aikana, kysythän ilmoittautuessasi tarkemmat tiedot. Useimmiten turvetta voi kuitenkin käyttää paikallisesti esim. vain käsiin, jalkoihin tai kasvoille. Halutessasi voit uida lammessa, uinti on mahdollista joka kerta vuoden ympäri. 

Ilmoittaudu saunomaan: myynti@tupaswilla.fi, jaamme aloitusajat 16.30-18 välille ruuhkan välttämiseksi. Ennen turvesaunomista suositellaan runsasta veden juomista pitkin päivää. 

Hinta 30e sisältää opastetun turvesaunan sekä iltapalatarjoilun saunomisen jälkeen. Noutopöydässä on tarjolla tuoretta leipää, suolakurkkua, teetä, kahvia ja mehua. Turvesaunailtaan tarvitset mukaan oman pyyhkeen, vesipullon ja halutessasi jalkineet laiturille. 

Pidetään yhdessä yllä saunarauhaa - huomioidaan muut saunojat hiljaisella äänenkäytöllä. Annetaan hyvän olon laskeutua kaikessa rauhassa Mahtisavusaunan lempeissä löylyissä. 

 

Perinnepäivät 24.-25.8. 2024

Elävää kansanperinnekulttuuria - Perinnepäivillä on paljon nähtävää koko perheelle!

Maanpuolustuskentällä vanhoja sotakoneita ja keräilyharvinaisuuksia sekä Rautpohjan Tykkikerhon taistelunäytökset ja historiasotaleiri. Vanhan kaluston esittelyajoissa museoautoja, traktoreita, työkoneita ja sotahistoriallisia kulkuneuvoja. Tukkilaiset lammella, masinistien maamoottorit toiminnassa, sepät pajalla takomassa. Saraakallio tutuksi - näyttely Perinnetuvassa / Laukaan kunta. Tekemisen meininkiä: tervanpolttoa, langan värjäystä, pärekaton tekoa. Kotimaisen käsityön kauppiaita ja lähituottajia, markkinaruokaa. Kansallispukunäytös lauantaina - ennakkoilmoittautuminen: mari.lonka@tupaswilla.fi. ISOn Tanhuujien Alku-ryhmä esiintyy sunnuntaina. Kilpailuja ja elävää musiikkia, harmonikkataituri Matti Ekman soittamassa. Hevosten sauna ja uintinäytös. Keskisuomalaiset maanpuolustusjärjestöt esittelevät toimintaansa. Perinnepäivät juontaa Keijo Pylväs. Tarkempi ohjelma päivitetään kotisivuillemme www.tupaswilla.fi elokuussa.

24.-25.8. la-su klo 10-17 Pääsymaksu 10e. Opastus peltoparkkiin Äijäläntieltä.

 

 

Kesäteatteripaketti

Tarjoamme heinäkuussa ryhmille ruokailua Tupaswillassa ja kesäteatterielämystä läheisessä Kuusan Kanavateatterissa. Ryhmän minimikoko 20 hlö. Hinta 40e/ hlö sisältää Lohikeitto -ruokailun täytekakkukahveilla ennen esitystä.

sunnuntai 7.7. päivä- ja iltanäytös, ma 8.7. iltanäytös, su 14.7. päivä- ja iltanäytös.

Päivänäytösten ruokailu Tupaswillassa klo 13.30, esitys Kanavateatterissa klo 15.
Iltanäytösten ruokailu Tupaswillassa klo 17.30, esitys Kanavateatterissa klo 19.

Teatteripakettiin voidaan halutessanne liittää ruokailua edeltävä Perinnekyläkierros, jossa tutustutaan Tupaswillan hirsirakennuksiin sekä vanhojen koneiden ja työkalujen kokoelmaan. Kierroksella kuullaan myös Tupaswillan edesmenneestä isännästä Erkki Kauppisesta, joka littyy vahvasti Pirunpelto-näytelmään ja Kanavateatteriin. 

Varaukset: myynti@tupaswilla.fi

MAHTISAVUSAUNA

Avoin yhteissaunavuoro uimapuvuin 17.7.  klo 16.30-19 maailman suurimmassa savusaunassa. Naisille ja miehille on omat pukuhuoneet ja suihkutilat, löylyyn mennään uimapuku päällä yhteiseen saunatilaan. Uintimahdollisuus lähdepitoisessa lammessa. Ennakkoilmoittautuminen välttämätöntä: myynti@tupaswilla.fi. Jaamme aloitusajat ruuhkan välttämiseksi. Hinta 20e/ hlö. Pääsymaksu sisältää kahvia, teetä, mehua ja pientä iltapalaa saunan kuistilla. Oma pyyhe mukaan, halutessasi kengät laiturille.Pidetään yhdessä yllä saunarauhaa - huomioidaan muut saunojat hiljaisella äänenkäytöllä. Annetaan hyvän olon laskeutua kaikessa rauhassa Mahtisavusaunan lempeissä löylyissä.

MIESTEN TURVESAUNAILTA 25.7.

LIhaksia rentouttava ja aineenvaihduntaa virkistävä turvehoito nyt myös miehille! Turve poistaa stressiä, hämärä savusauna rauhoittaa. Ilmoittaudu mukaan: myynti@tupaswilla.fi. Jaamme aloitusajat porrastetusti klo 16.30-17.30 välille. HInta 30e sisältää iltapalaa saunan jälkeen.

OHJEET TURVESAUNAAN 
1. Juo paljon vettä pitkin päivää ennen turvesaunaa, tavoite 3 litraa.
2. Tule saunalle, peseydy suihkussa ja lämmittele hetki löylyissä. Käy suihkussa uudestaan.
3. Levitä lämmitettyä turvetta koko vartalon iholle ja hiuksiin reilu kerros. Huomio: turvehoito koko vartalolle ei sovi, mikäli sinulla on korkea verenpaine tai tiettyjä pitkäaikaissairauksia. Tuolloin voit käyttää turvetta paikallisesti esim. vain käsiin tai kasvoille. Kysythän käytännöistä sairauksiin liittyen jo ilmoittautuessasi. Uimahousuja ei kannata käyttää, turve ei lähde kankaasta hyvin pois. 
4. Ota juomavettä ja kertakäyttöpefletti mukaan lauteille. Istu miedossa löylyssä vettä juoden maksimissaan 20 minuuttia. Saunanlämmittäjä heittää löylyä ja ilmoittaa kellonaikoja 10 minuutin välein. Kuuntele omaa oloa ja lähde vilvoittelemaan heti, jos olo tuntuu yhtään huonolta. 
5. Pese turve pois lammessa tai suihkussa. Älä käytä saippuaa. Turve irtoaa helposti, jos olet nesteyttänyt kehoa hyvin. 
6. Rauhoita loppuilta. Syö kevyesti ja nauti turpeen puhdistavista ja rentouttavista vaikutuksista. 

Kansallispukunäytös Perinnepäivillä 

Onko sinulla kansallispuku, muinaispuku tai Saamenpuku? Tervetuloa osallistumaan Tupaswillan Perinnepäivien värikkääseen Kansallispukunäytökseen! Näytös lauantaina 24.8.2024 klo 14, kokoontuminen klo 13. Ilmoittaudu sähköpostilla mari.lonka@tupaswilla.fi 15.8. mennessä. Saat ilmoittautuessasi tarkemmat ohjeet.

Musiikkipitoinen, asiantuntijan juontama näytös on hyväntuulinen ja rento. Ei haittaa, vaikka samoja pukuja olisi montakin. Aikuisen naisen päähineen puuttuminen ei ole este osallistumiselle. Päänauhat kuuluvat vain nuorille tytöille. Tarvittaessa autamme puvun pukemisessa. 

Osallistujille tarjoamme vapaapääsyn, ruokailun ja lettukahvit lauantaina. 

Traktorimarssi 10.8.2024 

Kokoontumisajot vanhalla ja uudemmalla kalustolla. Lähtö Tupaswillasta klo 11, (kokoonnutaan Tupaswillassa klo 10, ei pääsyä katsojille). Yleisö voi seurata ajelua reitin varrella Kuusa- Laukaan kirkonkylä. Traktorit ajetaan letkassa Laukaan LC-markkinoiden läpi Kalluntuvalle parkkiin n. klo 11.30-12. Kuskien ilmoittautuminen Juhani Kauppiselle: 040 5188461. Kuskeille tarjotaan kahvit markkinoilla, tervetuloa mukaan!

Kuvia tapahtumista vuosien varrelta

Perinnepäivät on Tupaswillan suurin vuosittainen tapahtuma. Perinnepäiviä ja Laukaan viidesluokkalaisille suunnattua omaa Perinnepäivää on toteutettu jo reilun vuosikymmenen ajan.

Kulttuuritarjontaamme ovat olleet Erkki Kauppisen ohjaamat musiikkinäytelmät "Suo-ooppera" ja "Neljän tuulen kansa" sekä 2017 Perinnepäivillä nähty "Evakkokulkue". Suuri kiitos elämyksistä näytelmien tekijöille ja työryhmille, esiintyjille ja toteutuksiin osallistuneille!

Olemme saaneet järjestää upeita tapahtumia: useat Keskiaikamarkkinat, konsertteja, juhlaesityksiä, autoharrastajien tapahtumia ym. Kiitos mahtavalle talkooväelle kaikissa tapahtumissa!